Dagprogramma en activiteiten

Bij aankomst bij Dagactiviteiten Rafidim drinken we eerst gezamenlijk koffie, een moment van ontmoeting en bijpraten. Sommige bezoekers vinden het alleen al fijn om te luisteren, rond te lopen en te genieten van het buitenzijn, de dieren en de omgeving. Gezelligheid, de onderlinge contacten en samen dingen doen zijn belangrijk. Moria biedt een wisselend programma aan activiteiten aan. Deze activiteiten kunnen afhankelijk zijn van het seizoen, de individuele mogelijkheden en wensen. Tussen de middag nuttigen we gezamenlijk de warme maaltijd. Voor vertrek drinken we koffie of thee als afsluiting van de dag. 

Maaltijd 

De warme maaltijd is een belangrijk onderdeel van de dag. Goede voeding en voldoende drinken zijn belangrijk voor uw algehele conditie. Ook het rustig samen eten is een fijn groepsgebeuren. Voor de maaltijd helpen een aantal bezoekers bij de voorbereidingen, zodat er voor een grote groep gekookt kan worden. Verder zijn er regelmatig bakactiviteiten. 

Kas, moes- en bloementuin

U kunt u de vrijwillige tuinmannen helpen bij het zaaien in de potten, het spitten van de tuin, uitplanten, het oogsten en het verwerken. Zo kan er vaak van eigen kweek gegeten worden en in het seizoen is de bloemen- en pluktuin een lust om te zien. Altijd mooi om vers te plukken en om ervan te genieten. 

Creatieve activiteiten

In Rafidim is er plaats voor bloemschikken en andere creatieve bezigheden. U kunt ook uw eigen handwerk meenemen. Voor het bloemschikken worden in het seizoen de bloemen uit de eigen pluktuin gebruikt.  

Wandeling 

Bij goed weer is er ‘s middags altijd een groepswandeling in de omgeving, naar de binnentuin, kas of moestuin. In het voorjaar kunt u genieten van de lammetjes en kuikens. In de zomer lopen de schapen in de dierenweide en worden ze op traditionele manier geschoren. Regelmatig is er een nest met jonge hondjes te bewonderen. 

Bewegingsactiviteiten 

Beweging is voor iedereen belangrijk. Uit onderzoek blijkt ook dat bewegen voor mensen met dementie extra goed is. Met bewegen stopt de ziekte dementie niet, maar het lijkt de dementie wel te vertragen. Wij stimuleren u om buiten te wandelen of gebruik te maken van de beweegtuin. Daarnaast zijn er de bewegingspellen, een hometrainer en een fietslabyrint, waar veel gebruik van wordt gemaakt. Moria heeft een eigen duofiets met elektrische ondersteuning. U kunt in overleg met een medewerker gebruik maken van deze fiets.  

Overige activiteiten

Het is belangrijk dat er een doorlopende schakeling van activiteiten is, zonder overbelasting. U kunt hierbij denken aan een gespreksgroep, sjoelen, biljarten, gezelschapsspellen, voorlezen, muziek luisteren, zingen, maar ook de gewone dagelijkse bezigheden. Verder is er voldoende plaats om te rusten in een fijne relaxstoel.